Vier seizoenen vakantie

Actieve Belgische en Nederlandse 65-plussers zijn opvallend tevreden met het leven dat ze nu leiden. Meer dan 60 procent van hen geeft dat leven minimaal een 8. Eén op de vijf pensionado’s beoordeelt het eigen leven zelfs met een 9. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend ouderen door online pensioenuitvoerder BeFrank.

De pensionado’s van nu lijken in weinig meer op die van eerdere generaties. De meesten van hen voelen zich fit, zijn mobiel en staan volop in het leven. Van de drie miljoen 65-plussers die Nederland inmiddels telt, volgt maar liefst 92 procent het nieuws en rijdt bijna 70 procent nog auto. “Maar daar blijft het niet bij”, vertelt Marianne de Boer, Directeur van BeFrank. “Tweederde van de 65-plussers fietst regelmatig en bijna de helft is graag aan het tuinieren. En met pensioen gaan betekent tegenwoordig niet meer dat je niet kan sporten. Zo’n 35 procent van de ouderen doet dat nog steeds, vooral om gezond en fit te blijven. Iets minder dan de helft van de Nederlandstalige 65-plussers is bovendien nog steeds lid van een club of vereniging.”

Als God in Spanje

Grote verschillen tussen mannen en vrouwen zijn er niet. Wel zien de onderzoekers dat deze pensionado’s hun oude dag op verschillende manieren invullen. “Zo is er de God in Spanje’, zeg maar de reislustige levensgenieter. Deze fitte pensionado’s zijn gemiddeld bijna een maand per jaar op vakantie in het buitenland, bij voorkeur in Spanje, en genieten volop van het leven. Daarnaast hebben we de ‘Fit Granny’s’ die het leuk vinden om te wandelen, fietsen, of te fitnessen, tennissen en zwemmen.

Fitte oude dag

Wie later ook wil genieten van zijn pensioen, kan daar maar beter nu mee aan de slag gaan. Veel werkende pensionado’s dromen dus van een fitte oude dag zonder financiële zorgen. Maar dat lukt alleen als je daar tijdig geld voor opzij legt. Uit eerder onderzoek blijkt dat 80 procent van de werkenden niet of nauwelijks bezig is met het eigen spaarpotje voor later. Door heldere communicatie en slimme diensten aan te bieden kan het pensioenbewustzijn de komende jaren zelfs nog verder verbeteren.

Opvallende feiten over pensionado’s

  • Bijna 30 procent heeft een e-bike fiets
  • Bijna 40 procent gaat graag en vaak uit eten
  • Een derde van de ouderen reist veel internationaal
  • Bridgen en computeren worden vaak genoemd als hobby
  • Gemiddeld vertoeven ze 16 dagen per jaar in het buitenland, bij voorkeur in Spanje.

Vakantie oudere

‘Vakantie oudere komt tijd tekort’, heette een artikel in de Volkskrant. Daarin werden twee echtparen geportretteerd die pakweg tien keer per jaar op vakantie gaan. Ze stonden model voor de vakantieoudere, 65-plussers die van de ene naar de andere vakantie leven. Harde cijfers leverde het stuk nauwelijks, maar die zijn er ook niet, behalve dan het NIPO-gegeven dat ouderen anderhalf keer vaker op vakantie gaan dan jongeren (terwijl dat in 1990 nog omgekeerd was). Uit GGD-tellingen blijkt verder dat een derde van de reizen naar de (sub)tropen door 55-plussers wordt geboekt. Allemaal leuke aanwijzingen voor een nieuwe trend.

Zwitser leven gevoel

‘Mógen we een keertje met vakantie? Na al die jaren hard werk???’, mailt een lezer, ‘bouwjaar 1946’.
Ook de feitelijke verslaggeving in de nieuwskrant levert geen eenduidig beeld op. Soms ligt de nadruk op de ‘welvarende babyboomer’ (een term van het CBS) die zwaar op de rijksbegroting drukt sinds de eerste babyboomers vorig jaar met pensioen gingen. De groeiende weerzin tegen de babyboomers in de samenleving inspireerde de krant begin dit jaar tot de eenmalige bijlage ‘Generatie geluk gehad’. Uit interviews met babyboomers en hun kinderen blijkt dat die kinderen hun ouders weinig verwijten maken. De kinderen hadden een veel welvarender jeugd dan hun ouders en hebben een hoger opleidingsniveau. De ouders in het verhaal krijgen alle ruimte te vertellen hoe ze hebben gebuffeld vanaf jonge leeftijd. En dat ze pas laat welstand bereikten.

Uw Spaanse internet vanaf 2021

Nagenoeg de gehele kust van Costa Blanca Zuid (tot 7 km. van de kust) is voorzien van glasvezel. De minimale snelheid van glasvezel is 100 Mb down / 100 Mb up (rond de € 25  per maand) en maximaal is 1.000 Mb down / 1.000 Mb up (rond de € 50,- per maand). En alle nieuwbouw woningen zijn sowieso voorzien (er zijn nog een aantal wijkjes met traditionele woningen die achter lopen).

Generatie geluk gehad

Dat neemt niet weg dat jonge pensionado’s gemiddeld een beter gevulde beurs hebben dan de generaties daarvóór.
Vroeger gold: oud is arm. Nu komt armoede onder ouderen relatief weinig voor. Jonge pensionado’s hebben steeds vaker een aanvullend pensioen (of twee), ze zijn fitter dan vroeger en hebben gemiddeld lagere (hypotheek)lasten. Met als gevolg dat een onbekend aantal (jonge) ouderen zelfs om de haverklap met vakantie gaat, veelal naar Spanje.

Steeds meer eigen woningen

Eind jaren negentig had ongeveer een op de drie ouderen een eigen woning. In 2008 was dit al 45 procent, en anno 2015 bezit de helft van de 65-plushuishoudens een eigen woning. Zes op de tien babyboomers hebben een eigen huis, tegen vier op de tien 75-plussers. Veel babyboomers begaven zich in de jaren zestig en zeventig op de woningmarkt. Zij konden door de toen flink groeiende welvaart vaak een eigen woning aanschaffen.

Overwinteren aan de Costa Blanca

Zodra de herfst en de winter zich in Nederland en België aankondigt, gaan er veel gepensioneerden en fitte 60 plussers overwinteren aan de Costa Blanca zuid. Deze streek kenmerkt zich door haar aangename, zonnige en milde klimaat. De Costa Blanca heeft veel zonnige dagen en een relatieve lage luchtvochtigheid. Er is schone lucht, laag prijsniveau, een gezellige drukte en een gezonde leefomgeving. Mede daardoor is het een aantrekkelijk gebied voor overwinteraars. Deze overwinteraars huren vaak een overwinterappartement voor een langere periode vanaf 6 weken aan de Costa Blanca.

Uw sociale leven

En de meeste huurwoningen zijn zeer geschikt om te overwinteren. Zo wil men graag een zonnig gelegen appartement met wel of geen dakterras, NL-TV, compleet gemeubileerd, een huisdiertje meenemen en Internetvoorzieningen. En door de Wi-Fi kan zeer eenvoudig contact met thuis in Nederland en België worden onderhouden middels onder andere Skype en WhatsApp.

BBQ in de winter

Tijdens de winter worden steeds meer BBQ’s georganiseerd in combinatie met een binnenlandtrip naar b.v. een wijnmuseum waar u wijn kunt proeven met tapas en een rondleiding. In de koude wintermaanden wilt u het liefst ontsnappen aan de kou en het winterse weer. Hoe fijn is het om in deze maanden te genieten van de zon, zee en prachtige stranden. ’s Middags misschien nog een dutje of liever 18 holes op de golfbaan? Ook uw gezondheid is vaak een reden om niet in de kou en nattigheid in Nederland te blijven, toch?

Uw zonnestralen

Favoriet gespreksthema is natuurlijk het weer in België en Nederland. Liefst regen en storm, of als het even kan sneeuw en gladheid, terwijl men zelf nog heerlijk kan genieten van de aangename zonnestralen. Het weer is de hoofdreden om te overwinteren in Spanje.

Conclusie

Hopelijk logeert u een van deze seizoenen in de buurt van ons UwCasa-aanbod maar veel mensen besluiten toch om rustig, in etappes naar Spanje te gaan om te overwinteren of te emigreren. Dit doet men dan meestal met de eigen auto of camper. Hoe dan ook de meeste Belgen en Nederlanders komen steeds meer en steeds langer naar de mooiste kusten van Spanje. En uiteindelijk kopen ze hun eigen droomhuis.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief!