Uw koopproces in Spanje

Uw koopproces in Spanje vindt u in de onderstaande 15 aandachtspunten, zoals verzameld uit onze praktijk van de afgelopen tientallen jaren. ….. 

En onze praktijkervaring bestaat uit het zoeken, vinden en aankopen van heel wat gekochte Droomhuizen door onze klanten. Ook u wilt een vakantiehuis in Spanje kopen? Lees dan de onderstaande tips eerst even door, zodat u preventief weet met welke punten u te maken krijgt voor, tijdens, en na uw aankoop. En een huis kopen in Spanje begint met een goede voorbereiding. Je kunt je ook alvast oriënteren in ons online woningaanbod van vakantiehuizen in Spanje aan de Costa Blanca, Calida of del Sol. Of met het lezen van onze andere Nieuwsbrieven met nuttige informatie voor u.

Uw 15 aandachtspunten tijdens uw Koopproces

1. Uw klimaat

In de zomer is het zonnig en warm in vrijwel heel Spanje. Wil je ook in de winter in en rond je vakantiehuis in Spanje verblijven, dan is de oostkust aan de Costa Blanca de beste keuze. En daar heerst in de wintermaanden een zacht en aangenaam klimaat, vooral rondom Guardamar, La Marina Torrevieja en bij de zoutmeren. Wist u dat juist daar veel van onze landgenoten zich veel beter voelen als ze gehinderd werden door reumatische aandoeningen, zoals Fibromyalgie?

2. Uw financieringsproces

Bij uw financiering van een vakantiehuis in Spanje spelen 3 waarden een rol. Dat zijn de taxatiewaarde, de kooprijs en de kadastrale waarde van de woning (de Banken gaan veelal uit van de laagst mogelijke waardes). 

3. Uw vestigingsnummer

Wilt u een huis kopen in Spanje? Dan moet u direct een NIE-nummer (laten) aanvragen. En dit unieke identificatienummer voor buitenlanders wordt gebruikt op alle aanvragen en documenten. Het is vooral van fiscaal belang. Deze aanvraag kunt u laten regelen via onze organisatie.

4. Uw uittreksel van de eigendomsakte

Wilt u een huis in Spanje kopen? Dan kunt u middels een actueel uittreksel van de eigendomsakte nagaan of de verkoper van het huis ook echt de (enige) wettelijke eigenaar is. U kunt hiervoor terecht bij onze organisatie met een eigen advocaat (Gestor). 

5. Uw rechtmatige eigendom

Veel mensen die een huis in Spanje willen kopen, denken dat ze eigenaar worden op het moment dat ze het koopcontract ondertekenen. En dit is enkel zo als de verkoper de enige juridische eigenaar is en er geen hypotheken of achterstallige (belasting)schulden lopen. Ons advies is: Laat dit voortijdig uitzoeken via onze organisatie. 

6. Uw eigen huis bouwen

In Spanje is er een onderscheid tussen verstedelijkt terrein en agrarisch land. Maar volgens die regel mag er enkel gebouwd worden op verstedelijkt terrein. Wil je bouwen in agrarisch gebied, dan dient eerst een certificaat bij de gemeente aangevraagd te worden.

 

7. Uw gemeentelijke woonvergunning

Een huis bouwen in Spanje? Zorg dan dat je de gemeentelijke woonvergunning indient. Na het bouwproces komt de gemeentelijke architect langs om de bouw te inspecteren. Hij geeft daarna al dan niet toestemming om het huis te bewonen. Bij onze projecten wordt dit in de meeste gevallen voor u geregeld. 

8. Uw goedkeuring van de elektriciteit

De elektricien die de leidingen en bedradingen heeft aangelegd, moet een goedkeuringsverklaring afleveren aan de (volgende) eigenaar. Zonder zo’n goedkeuring mag de elektriciteitsmaatschappij geen elektriciteit aan u als eigenaar leveren. 

9. Uw huishoudverzekeringen

In Spanje wordt doorgaans 1 algemene huishoudverzekering afgesloten. Dit is een verzekering die betrekking heeft op de inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Deze polissen worden aangeboden door Spaanse en buitenlandse verzekeringsmaatschappijen met een vestiging in Spanje. Indien noodzakelijk dan kan onze organisatie u daarin adviseren. 

10. Uw eigen huis verhuren

Onze professionele verhuurorganisatie biedt u daarin honderden keuzes, en dus renderende mogelijkheden.

Mag je zomaar je tweede huis verhuren in Spanje? Dit hangt af van de provincie waar het ligt. Om te verhuren aan toeristen, moet je je huis registreren in een specifiek Spaans gemeenteregister. Want zonder deze vergunning riskeer je een boete. En vanaf 2018 dient u een extra huurbelasting te betalen over de verhuurde inkomsten. Het is dus verstandig hiermee rekening te houden bij bepalen van uw offertes voor belangstellende huurders van uw vakantiehuis in Spanje.

11. Uw huurwaardeforfait

Indien u als niet-Spanjaard een huis in Spanje bezit en het niet verhuurt, dan legt de Spaanse fiscus u een huurwaardeforfait op. Want deze inkomensbelasting vloeit voort uit het feit dat je onroerend goed bezit maar er geen actieve huurinkomsten uit haalt. Wij kunnen u van dienst zijn om een verhuurlicentie aan te vragen bij de betreffende instanties, maar geven geen zekerheid op voorhand dat deze wordt afgegeven. Spaanse wetten kunnen veranderen in uw en ons voor en nadeel.

12.Uw inschrijving in vreemdelingenregister

EU-burgers die langer dan 3 maanden in Spanje verblijven, moeten zich inschrijven in het Centraal Vreemdelingenregister. En deze formulieren kun je verkrijgen bij de Gemeentelijke instanties waar van de provincie waarin u verblijft. Je behoudt je Belgische of Nederlandse identiteit, tenzij je je laat naturaliseren tot Spanjaard. 

13. U als juridische versus fiscale resident

Wie in Spanje een verblijfsvergunning heeft, is juridisch resident. Heb je die niet, dan wordt je als fiscaal resident worden beschouwd als je meer dan 183 dagen per jaar in Spanje verblijft. Dus in dat geval worden je inkomsten en je vermogen in Spanje belast.

 

14. Uw verhuizing naar Spanje

Verwacht u tijdens een periode van 12 maanden minstens 8 maanden in Spanje te verblijven? Dan dient u zich uit te laten schrijven uit de bevolkingsregistratie in België of Nederland (zelfs als u uw eerste huis behoudt). Die periode van 8 maanden mag niet onderbroken zijn. 

15. Uw verhuizen van bezittingen

Als u naar Spanje emigreert mogen persoonlijke bezittingen de grens over zonder dat je er belastingen op betaalt. Voorwaarde is dat ze deel uitmaken van je verhuisinboedel vanwege emigratie binnen de EU. Een goede verhuizer moet dus de verzekeringspolis kunnen tonen aan de grenzen.

UW EIGEN ZOEKPROFIEL

(dit onderstaande formulier kunnen we naar u opsturen per mail, via reactie@uwcasa.nl)

Uw woning staat al aan of rond de mooiste kusten van Spanje!

Maar waar, en hoe?

Binnen enkele minuten weten u en wij precies wat u zoekt:

Invuldatum: …. – ….. – 2024

Uw voorkeur plaats: Geen voorkeur / …. / …. / …………………………….

Uw voorkeur locatie: dorp / stad / landelijk /

Uw voorkeur omgeving: direct aan de zee / bij de zee / zeezicht / in achterland / afgelegen / landzicht / bergzicht / golf / loopgebied / fietsgebied

Uw soort woning: Bestaand / Nieuw / Appartement / Bungalow / Finca / Gezinswoning / Penthouse / Villa / instapklaar / Gelijkvloers

In: kleine eigen tuin / grote eigen tuin / hele grote eigen tuin (landgoed) / in gemeenschappelijke park

Uw aantal slaapkamers: 1> / 2> / 3> / 4> / 5>

Uw aantal badkamers: 1>/ 2> / 3>

Met: privé zwembad / gezamenlijk zwembad / balkon / terras / solarium / gasten appartement

Zonligging: balkon en/of terras Zuidelijk / geen voorkeur

Uw budget €: <100.000,-/ < 150.000,- / < 200.000,-/ < 300.000,-/ < 400.000,-/ < 500.000,- /> 500.000,-.

Hoeveel % hypotheekgeld heeft u hierbij nodig?………(maximaal 50-70 % van taxatiewaarde)

Uw doel van aankoop: zelf wonen / eigen vakanties / familiewoning / verhuur / investering

Uw overige eisen: ……………………….

Uw overige wensen: ………………………………

Uw faciliteiten: kindvriendelijk / in wandelgebied / bij winkels / bij verzorging / bij medisch centrum

Uw koop fase: oriëntatie / bezichtiging(en) / aankoop

Wanneer wilt u favoriete Spaanse woningen bezichtigen? Komende weken / maanden / jaren.

Wanneer wilt u uw Spaanse woning betrekken? 2023 / 2024 / 2025 / later.

Hoe lang bent u al op zoek? Weken / maanden / jaren

Welke streek heeft echt jullie voorkeur?

Andere makelaar(s)? ja / nee

U stelt huisbezoek op prijs, in Belgie / Nederland? Ja / Nee

Uw vragen: ………………………..

Uw naam: …………………..      ……………………….   ……………………..

Uw geboortejaar / jaren …….. en ………

Uw adres: …………………… postcode: …    in …………………… Belgie / Nederland      

Uw mailadres: ……………………      

Telefoon vast: ………………………      telefoon mobiel: ………………………….

Welke vragen zijn we volgens u vergeten? …………………………………

Hoe heeft u ons gevonden? Via Google / Via …………………….

[ ] U wenst regelmatig gepast aanbod te ontvangen

[ ] U wenst regelmatig onze Nieuwsbrief te ontvangen.

(dit bovenstaande formulier kunnen we naar u opsturen per mail, via reactie@uwcasa.nl)

Uw samenvatting

Het is belangrijk om uw budget op voorhand goed te bepalen zodat u niet voor financiële verrassingen komt te staan. Bij de aankoopprijs komen enkele extra kosten kijken, zoals:

Nieuwbouw: bovenop de aankoopprijs komt er IVA (BTW). Die bedraagt momenteel 10 %, een aanzienlijk verschil met de 21 % BTW in België. Daarbij komen de inschrijvingskosten in het REGISTRO DE LA PROPIEDAD (Kadaster) ongeveer 0,3-0,7 % van de aankoopsom. 
En de notariskosten komen neer op 0,6-1 %, en het zegelrecht is 1 % (administratieve belastingen). Zo komt het totaal ongeveer tussen de 12-13 % extra kosten te liggen.

Bij een bestaande woning komt er op de overeengekomen aankoopprijs ITP (overdrachtskosten en verkoopkosten) van 7-10 %. Met daarnaast de kosten van de GESTOR (advocaat), en van de notaris. Daardoor komt het totaal ongeveer tussen de 12-14 % extra kosten te liggen.

Ja, in al deze aandachtspunten herkent u nu al de voordelen van een ervaren en betrouwbare makelaar, toch?

Nog veel meer tips kunt u lezen via onze andere Nieuwsbrieven.

Uw meest passende aanbod

Via onze Site onze site vindt u duizenden nieuwe en bestaande woningen aan en rond de mooiste kusten van Spanje al in meer dan 160 locaties. Uw droomhuis staat daar vast al wel bij, toch?

Extra informatie

Wanneer zijn de Feestdagen in Spanje en zijn winkels dan geopend?

Wat zijn de belangrijkste 50 Spaanse woorden?

Goede, betrouwbare gratis informatie om te reizen in Spanje vindt je via reisgidsen in Spanje